Hanna Loffart

Det där med städning

Om det finns något som är ett störningsmoment i mitt liv, och som jag nämnt så många gånger förut här i bloggen, så är det det här med städningen hemma därför passar jag på att skriva detta inlägg med Hemmiljö. Hur är det ens möjligt att vi kan ha så olika syn på det? Jag tycker ändå inte att jag har helt orimligt höga krav på vad som behöver göras. Man plockar undan efter sig, var sak på sin plats. Barnen ska städa sina egna rum och i lagom mån hjälpa till med annat då och då. Hemmet bör dammas en gång i veckan och kanske dammsugas två gånger i veckan (helt beroende på hur mycket grus Thiara släpar med hem från dagis och dumpar i hallen.) Toaletterna städas en gång i veckan och tvätten tvättas regelbundet. Hur svårt ska det behöva vara, inte helt orimligt eller?

Det borde inte ta alltför lång tid att få till veckostädningen om alla hjälps åt. Men jag kan ju inte tvinga någon, eller hur? Det kan gå en månad utan att barnen städar sina rum, men då går vi runt och tjatar och är sura på varandra istället. ska man behöva göra någon form utav belöningssystem för att de ska hjälpa till? Kanske även till min man? Förut hade vi städdag på torsdagar, men det funkar inte alls längre då Thiara har gymnastik och vi inte är hemma förrän strax innan 19 och då ska det ätas, sovas mm. Så vi har liksom ingen självklar dag längre, och då blir det inte gjort istället.

Jag var ju inne på att ta hem städhjälp varannan vecka, jag hade de hemma för konsultation men Emil tyckte det var dyrt. “Då kan jag lika gärna städa själv” Det höll inte i många veckor kan jag meddela. Detta medför ju att jag såklart får göra allting själv, för att JAG vill ha det städat dels pga min allergi men också för att jag trivs bättre i mitt hem när det är ordning och reda. Och egentligen är ju det där två helt olika saker, att ha det undanplockat samt ha det städat. Och det är nog så att det är själva undanplockandet som stör mig, att min familj liksom har en förmåga att “tappa” saker på märkliga ställen. För om man får till det där med att plocka undan efter sig, så kanske inte själva städandet varken skulle ta så mycket ork eller tid.

Igår bad jag Thexas hjälpa till med dammsugningen hemma. När han frågade varför så svarade jag “att du är så himla duktig på att dammsuga och det blir rent och fint när du gör det så bra”. Han dammsög då hela nedervåningen utan problem. Tänk vad lite positiva ord och komplimanger kan göra. Sen tackade jag så jättemycket för hjälpen och då var han stolt som en tupp minsann.

Något som jag däremot ska ta och boka in pronto är fönsterputs dock, det gör jag inte själv. Vi har ju bytt fönster och det är som en tjock fet hinna på dom nu, plus att de sitter högt upp på huset och några inte är vridbara. Det får bli en liten höstpresent till mig själv, kanske kan det muttra upp mig lite i alla fall när någon annan än jag städar.

img_7781.jpg

Färska blommor hemma ger en ren och städad känsla, alltid kan det lura någon.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Aleena

  men man får väl vara glad för det lilla. Inga leksaker ska ligga framme när vi tar kväll, och han diskar efter nästan varje mål. 👌🏼

 2. Liza-Marie

  Samma här!!! tvätten funkar problemfritt då den som startar maskinen ansvarar för att tvätten hängs. Vi har varannan vecka med golvstädningen, jag bestämde det upplägget nyligen då mannen haft möjlighet till olika upplägg gällande detta men inget fungerat så nu blev det så, den som inte har “golvstädningsvecka” städar toaletten. 15 min “plocktid” varje dag på kvällen då hela familjen samtidigt plockar allt som inte ligger på sin plats.
  Jag dammar 1 gång i veckan-ish och det gör mig inget.

 3. Jessi

  Här är det samma sak, fast lite tvärtom. Karln är hyfsat duktig på undanplockandet, men städningen! Han skulle kunna låta bli att städa en hel månad. Kanske till o med två.. Han skulle aldrig få för sig att torka av något så enkelt som stora spegeln här hemma.. Aldrig ta fram dammsugaren trots sandhögarna är lika stora som i grusgropen. Torka av ett skåp, skura duschen.. Ja, u name it! 😂 men man får väl vara glad för det lilla. Inga leksaker ska ligga framme när vi tar kväll, och han diskar efter nästan varje mål. 👌🏼

 4. Sandra

  Det är samma här. Vi har helt olika tolleransnivå jag och mannen i huset. Med tre barn, jobb och aktiviteter är det inte lätt att få ihop trots att vi är fl en dag i veckan. Jag orkar heller inte göra allt och då stiger min stressnivå av allt stök i huset. Nu har vi infört en städdag och barnen börjar bli bättre på plockandet. Vi får väl se hur länge det håller i. Men damma, det får jag vara nöjd om det sker en gång i månaden. Köpa städ står högt på min lista också. Vi har haft det tidigare och det var superb! Sparar sååå mycket tid. 🙂

stats