Hanna Loffart

Emil specialistläkare, behandling börjar snart

Igår var Emil till sjukhuset i Örebro för att träffa en specialist inom lymfom. Tydligen så finns det ingen sån i Eskilstuna, men de samarbetar visst en del med Örebro. Där fick han all information han behöver inför sin kommande behandling. Hur det kommer gå till, biverkningar, att tänka på, läkemedelslista osv. Sen fick han även en pick-line insatt. Det är en infart i överarmen där han kommer få sina mediciner kan man säga, för att slippa sticka honom i armarna hela tiden.

Eftersom Thexas fyllde år, så följe Emils pappa med honom till sjukhuset. Bra med dubbla öron som kan lyssna. Och sen fick han med allt på papper också, så jag har fått läsa in mig på allt i efterhand.

Läkaren hade varit positiv och sagt att Emil kommer bli helt frisk, det vet vi ju redan men han behövde nog höra det sådär.

Man kommer börja behandlingen på tisdag i nästa vecka. Det blir för Emil ”dag 1” och en kur kommer att vara i 21 dagar. Dag 1-3 kommer han ligga inne i Eskilstuna för att få sina cellgifter. Dag 8 kommer han också behöva åka till Eskilstuna för cellgifter, men bara över dagen. Dag 4-14 kommer han få mer medicin i form av tabletter, kapslar och sprutor men de ska han ta hemifrån. Utöver det en massa annan medicin mot alla biverkningar. Dag 15-21 är det vila som gäller för att kroppen ska orka med en ny kur sen. Han kommer behöva gå till sjukhuset här i stan måndag, onsdag och fredag varje vecka för att lämna blodprov och varje måndag ska han till sjukhuset för att lägga om sin piccolo-line.

En hel del att hålla reda på alltså, men jag tror han/vi kommer få kläm på det snart. Det är lite oklart hur länge behandlingen kommer vara, då Emil uppfattade en sak på läkaren och det står en annan sak. Men jag tror att han kör två kurer först med en aggressiv behandling för att mota bort allt direkt. Sen gör man en ny PET-röntgen för att se att det fungerat (enligt läkaren ska det vara borta då) Sen är det lite oklart om man kör två kurer till med den aggressiva cellgifterna, eller om man redan då kan gå ner på en mildare variant i några kurer. Vi vet inte riktigt. I hans planering står det 4 kurer och jag tolkar det som de 4 aggressiva till en början, men vi får se.

Nu känns det så skönt att det snart rullar igång. Emil har varit sjukskriven i 4 veckor nu, och jag märker hur det tär på honom. Han har ingen energi alls, äter och sover dåligt, har ont när han ligger ner, vill mest vara för sig själv, är irriterad, orkar inte med någonting alls helt enkelt. Och det här är bara början. Så ja, nu vill jag bara att man får bort skiten så jag kan få tillbaka min Emil igen.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats