Hanna Loffart

Utnyttja rabatter

(Inlägget innehåller reklam och är i samarbete med Consector)

Där har vi ett tvetydigt råd som kan gälla både trädgård och privatekonomi och nu tänkte jag beta av bägge områdena.

Allt fler odlar, både i trädgård och på balkonger. Om man så bara har en fönsterbräda kan man alltid pressa in en liten kryddträdgård. Att krydda sin mat med egenodlade och nyskördade färska örter är verkligen en lyx.

Du kanske invänder att det är fel tid på året att fundera över odling på hösten, nu när det snart är vinter, marken fryser och täcks av ett lager snö. Tvärtom! Det är på hösten liv skapas och växterna får knoppar. Att de sedan slår ut på våren är bara ett kvitto, ett resultat av kärleksfullt arbete. Först odling, sedan ger man plantorna de bästa förutsättningarna, resten sköter naturen. Det är lite som att skaffa barn. Har du barn är förresten odling ett perfekt sätt att ge dem kunskaper om natur och miljö, och en skvätt tålamod på toppen.

Jag skrev att det är lyx med egenodlade kryddor. Fast många anser väl att det måste kosta pengar för att något ska få kallas lyxigt, och att odla sina egna kryddor, grönsaker och rotfrukter är tvärtom rena vinsten! Däremot tar det ju tid och det om något är väl lyx, att ge sig själv egentid att skapa liv i trädgården.

För det behöver inte kosta några pengar att odla. Växter går att få gratis genom att byta sticklingar eller plantor med andra odlare. Eller driv upp dem från frön, nästan helt gratis, antingen köpta i påse eller från äldre växter. Fröna från en enda chilifrukt kan ge dig femtio plantor som i sin tur ger dig hundratals nya frukter. Odlingskrukor kan ersättas med äggkartonger, en ventilerad plastburk med lock som man köpt vindruvor eller körsbärstomater i blir ett utmärkt miniväxthus. Fler tips här!

Nu på hösten städar du upp i trädgården och lägger döda växtdelar och rutten fallfrukt i komposten där sedan flitiga daggmaskar förvandlar dem till förstklassig och näringsrik jord. Och när du ändå snyggar till på tomten, varför inte passa på att göra detsamma med ekonomin? Den behöver också städas ibland för att skapa den bästa jordmånen för dina pengar att växa i. Hur står det exempelvis till med lånen? Kanske skulle du se över dem så att det inte ligger någon surdeg och ruttnar även där. Det går på nolltid, för det gör nämligen låneförmedlaren Consector åt dig helt gratis.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats