Hanna Loffart

4 olika NPF diagnoser

I januari var ju Thristan och Thexas upp till Stockholm för att göra sina utredningar. Det var en galet lång väntetid, 10 månader. BUP i Nyköping, dit vi hör, kunde inte hålla vårdgarantin så vi fick göra en egen vårdbegäran till Modigo i Stockholm.

Utredningen gjordes i flera olika steg. Dels så hade skolorna skickat in material, tester osv, vi hade gjort intervjuer och svarat på olika tester. Sen var killarna uppe och gjorde varsin läkarundersökning på Modigo och sen en varsin dag med en psykolog som utförde en mängd olika tester på dom.

Thexas utredning var klar efter 4 dagar. Jag fick återkoppling av psykologen direkt och sen även skolan.

Thristans resultat har dröjt och dröjt. Hans psykolog har nämligen varit sjuk tills nu (!) Men igår ringde han äntligen upp efter lite tjat från mig. Så 2,5 månader tog det där. Jag fick även där en bra återkoppling och han gick igenom alla tester noggrant. Men nu till problemet, det finns ingen i skolan att återkoppla till! När Thristan började 7:an i höstas så släppte man honom, inget team alls som fångade upp trots flera möten innan för att se till att han skulle få hjälp. Så nu får jag maila rektorn och fråga vem som kan ta emot återkopplingen från psykologen. Så dåligt! Och det ska de få höra också, både från mig och från psykologen som blev riktigt upprörd över hur illa det är skött.

Killarna fick två npf-diagnoser var. Jag var rätt säker på en för Thexas, men de andra tre kom lite som en överraskning ändå.

Thexas hade adhd medelgrad och trotssyndrom.
Thristan har autism grad 1 (Asperger) och ospecificerad adhd (add)

Det är alltså två barn med fyra olika diagnoser, inte konstigt att de alltid krockat med varandra, de har aldrig kommit överens och våran vardag har ju alltid gått ut på att hålla de ifrån varandra. Det här förklarar en hel del.

Vi hoppas vi veta mer om de olika diagnoserna framöver. Nu är utredningarna på Modigo klara och de lämnar tillbaka allt till BUP i Nyköping igen.

Thexas började äta medicin för sin adhd imorse. Det är en kapsel som ska tas varje morgon och som är korttidsverkande, så det kommer gå ur kroppen på honom lagom när skolan början. Det känns lite skrämmande tycker jag, men jag får lita på läkarna och på att skolan är uppmärksamma på om det hjälper och hur han mår. Vi kommer ju inte märka av någon effekt hemma. När man provat ut rätt dos, den ska höjas om en vecka, så kommer han bara äta den på skoldagar. Man kan alltså välja att hoppa över den under helger och lov, när det inte behövs helt enkelt.

Helt ärligt så känner jag mig rätt matt och slutkörd av allt det här. Det är jätteskönt för alla att utredningarna är klara och att vi har fått besked. Igår firade vi med pizza, för att hylla killarna för hur tappra de varit genom alla teser och utredningar.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats