Hanna Loffart

Det där med att vabba

Första dagen i februari. Eller som i folkmun kallas för ”Vabruari”.
Sjukdomarna hos barn ökar nämligen under februari och månaderna innan och efter.
Förra året var över 300 000 barn sjuka under februari. Influensa och vinterkräksjuka är vanligare då tex.

Hur ska man då göra när man vabbar? Planera i förväg vem som ska vara hemma av föräldrarna om barnet blir sjukt? Eller ta det som det kommer?

Hos oss har februari sällan varit en månad med mer sjukdom än någon annan. Barnen har däremot varit sjuka nästan hela januari nu. Feber, ont i halsen, förkyld, munsår. Inget värre än så.

Vi har aldrig behövt diskutera hemma om vem som ska vabba. Jag själv vill gärna vara hemma med barnen när de inte mår bra. Jag tror ändå att den bästa medicinen för barnen är närhet, kramar och vila. Och om det är nånting jag lärt mig genom åren så är det att aldrig sätta jobbet framför mina barn. Oavsett diverse deadlines man kan ha i jobbet, så går allting att skjuta på. Det skulle aldrig ske att jag skulle få höra ett ”tack för att du jobbade idag istället för att vara hemma med dina barn” För en del familjer så är det en ekonomisk fråga också, att den som tjänar mest förlorar så mycket inkomst på att vabba. Så har det varit i vårt fall för flera år sedan, men idag har vi en jämlik inkomst, så det kvittar vem som är hemma ur den synpunkten. Oavsett, så tycker jag att man ska se till barnen. De har det säkert lika bra med en vabbande mamma som pappa, det är absolut inte det jag menar. Utan det jag menar är att själva vabbandet liksom hör till sin roll som föräldrar och något som man får räkna med.

Både magsjuka och influensa går över. Så trots vakna nätter, ledsna barn och basilusker som frodas så får man tänka lite positivt och istället göra det bästa av situationen. Se det som lite extra ledig tid tillsammans med barnet. Ladda upp med det som behövs i medicinskåpet (febernedsättande, nässpray, hostmedicin och vätskeersättning finns alltid hemma hos oss) Köp hem mat och dryck som barnet gillar, men vet ju själv att aptiten är sämre när man är sjuk. Att se på film 10 timmar på ett dygn är helt okej om barnet inte orkar göra annat. När barnen börjar må bättre och orkar, passa på att spela spel, rita, baka något. Det är viktigt att barnet är hemma minst en dag ”som frisk” för allas skull, (48 timmar efter magsjuka) för att inte smitta ner andra och för att barnet ska orka gå tillbaka till dagis eller skola.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats