Hanna Loffart

Fler recept på julbak

Sista recepten på årets julbak kommer här.

Först ut, dessa pepparkakskakorna (vilket lustigt namn det blev) Ser ut som fula köpekakor, men de var väldigt goda och garanterat hemgjorda.

Pepparkakscookies, 20 st:

Ingredienser:
220 g smör
2 msk pepparkakskrydda
3 dl brun farin strö
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g choklad

Gör så här:
1. Börja att sätta ugnen på 175°c och klä två plåtar med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Smält smöret tillsammans med pepparkakskryddan, låt svalna en aning och rör ihop det med farinsocker och strösocker.
3. Tillsätt sedan ägg, äggula och vaniljsocker, vispa till en slät smet.
4. Tillsätt de torra ingredienserna i smeten (ej choklad) och arbeta ihop en tjock och klibbig deg. Tillsätt hälften av den hackade chokladen och rör ihop.
5. Låt degen stå i kylskåpet i 30 minuter.
6. Tag ut degen och dela i 24 jämnstora bollar. Lägg på plåtarna, platta till lätt och toppa sedan med resterande choklad.
7. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter. Tag ut och låt svalna helt innan du lyfter dem från plåten.

 

Och näst ut – Snöbollar! En riktigt fräsch liten mumsbit som är superenkel att göra.

Snöbollar.

Ingredienser
1 1/4 dl vispgrädde
200 g grovhackad vit choklad
3 dl riven kokos
Finrivet skal av 1 lime

Garnering
Riven kokos

Koka upp vispgrädde i en liten kastrull.
Tillsätt grovhackad vit choklad och låt smälta under omrörning.
Blanda i riven kokos och finrivet skal av lime. Ställ i kylen 2–3 timmar.
Rulla små bollar av smeten. Rulla i kokos. Förvara kallt.
Och så det bästa – saffranskladdkaka. Kan ju vara det godaste tillsammans med lingongrädde.

Saffranskladdkaka

Ca 12 bitar

100 g vit choklad
150 g smör
1 påse saffran 0,5 g
3 ägg
2 dl strösocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl

1 krm kardemummakärnor, mortlade

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret.Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kardemumman) i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.

3. Strö kardemumman över smeten i formen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde med lingon.

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats