Hanna Loffart

Han har cancer

Det finns inget enkelt sätt att skriva det på, inga ord kan förfina eller förenkla det fruktansvärda.

Emil har fått lymfkörtelcancer.

Det känns så otroligt overkligt! Vi var ju i och för sig beredda på just det här beskedet, så det har inte varit någon chock. Emil upptäckte en knöl på halsen runt jul, men sa inget om det. Den 7 januari nämnde han det för mig och jag sa att han borde kolla upp den. Han har nämligen haft en knöl tidigare, i armhålan, det var dock många år sedan och han själv minns det inte ens. Men han ringde aldrig vårdcentralen dagen efter. Det här var på torsdagen han berättade det för mig, och på söndagen efter (på min födelsedag) så sa han att han upptäckt fler. 7 stycken var de nu, varav tre större än de andra.

Han ringde vårdcentralen på måndagen och fick en tid på onsdagen. Sen vidare till en överläkare på ögon-näsa-hals veckan därpå. Där tog han blodprov och biopsi på en av knölarna. Dagen efter var han på röntgen. Sen ringde läkaren upp och sa att biopsin de tagit inte var tillräcklig, så han fick åka till Eskilstuna i onsdags och ta om proverna direkt hos patologen.

I fredags hade han tid tillbaka till överläkaren här i stan för besked. Han hade blivit ombedd att ta med en anhörig, så hans mamma kom till oss och tog barnen så jag kunde följa med.

Jag har från första början anat det värsta och på något sätt redan bearbetat det. För herregud vad jag har gråtit dessa veckor! Det gick upp för Emil också för ungefär en vecka sedan, så han har varit otroligt ledsen han med. Så när beskedet kom igår hos läkaren så var vi beredda.

Än så länge vet de inte vilken typ av lymfkörtelcancer det är, men mycket talade för att det är Hodgkins. Och i sådana fall är prognoserna goda och det kommer att botas, så sa läkaren. Och jag tror inte han hade sagt något alls om de inte var tämligen säkra. Men det finns olika typer av Hodgkins (som jag förstått det) och innan man vet vilken behandling som ska sättas in så ska man ta fler prover. Blodprov, röntgen av buk, operera bort en lymfkörtel och skicka på analys, samt ta benmärgsbiopsi. Allt detta skulle göras den här veckan, men både jag och Emil vaknade förkylda igår.

Är det inte typiskt, vi har inte varit förkylda på ett år! Men Thiara har ju varit hemma med förkylning hela veckan, så det var ganska väntat. Men Emil skulle ha röntgas idag och opererats imorgon, men det blir ju framflyttat nu.

Så ja, mer än så här vet vi inte nu. Inte mer än att det kommer bli en helt annan vardag framöver.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats