Hanna Loffart

Thilox High need baby, sk plusbarn

Jag tror inte att jag skrivit om High ned baby eller sk plusbarn här inne va?

Jag hade ingen aning om vad det var förrän jag sprang på begreppet när Thilox var några veckor gammal. Det är ingen diagnos, utan mer ett begrepp eller en personlighet hos små barn. Man kan säga att plusbarn innebär att barnet är ”extra allt.”

När Thilox är arg så är han jättearg, när han skriker så vrålar han, när han skrattar så asgarvar han. Han vrålar så högt att det slår lock för öronen. Han har aldrig sovit ordentligt, aldrig gillar att åka vagn eller bil, vill vara nära, sover bara bra i min famn, vägrade äta mat. Han hade ju kolik de första månaderna och jag har hela tiden haft inställningen att ”jag fixar det här, det är jobbigt men det är min uppgift” Att acceptera att det är som det är helt enkelt.

Det har blivit lättare och lättare med tiden, mest för att vi har lärt känna honom. Och acceptera som sagt. Men också för att han blir äldre. Nu kan han äta mat, även om han inte är jätteförtjust i det. Nu kan han sitta upp, ta sig runt själv. Det har också gjort honom gladare. Men samtidigt tvärtom, för när han väl kan en sak så ska han vidare. För en vecka sen hade han lärt sig åla, nu ska han helt plötsligt bara stå upp mot saker eller gå. Han är liksom aldrig nöjd, utan ska alltid framåt och vill mer. Extra allt.

Jag tror att det är svårt att förstå för andra som inte haft så här krävande barn. Hade någon pratat med mig om det här för de andra tre barnen så hade jag nog inte ”trott på det.” Jag vet inte hur många gånger jag fått höra: gå ut och gå med honom i vagnen så sover han, eller han måste lära sig att sova själv. Tro mig, vi har försökt allt. Det är som sagt ingen diagnos utan mest ett begrepp och förklaring till dessa plusbarn.

Texten nedan är från Mama, det är som att det är skrivet om lilla bebis-Thilox. Nu är han 8 månader och vi börjar komma ur vissa delar. Vi säger ofta med glimten i ögat att han är vår lilla galning, för med honom har vi inte en lugn stund. Men väldigt roligt.

12 tecken på att ditt barn är en high need baby (hnb)

Dr William Sears, amerikansk barnläkare och expert inom hälsa och föräldraskap, har sammanställt de 12 mest framträdande karaktärsdragen hos en high need baby (hnb).

 

1. De är intensiva. High need babies yttrar sina behov på ett väldigt högt och bestämt sätt. De gråter och skriker högljutt men är också glada på ett högljutt sätt. Du kan se de intensiva känslorna tydligt; händerna är ofta knutna, ryggen krökt och musklerna spända.

2. De är hyperaktiva. De vill röra på sig hela tiden och kan vägra att bli inlindade i filt eller bli omfamnade (men glöm det där med att lägga ner dem också!). Amning kan också vara ett problem eftersom de har yvigt och ivrigt rörelsemönster.

3. De är dränerande. Det är slitsamt att ha en hnb! Deras konstanta krav på att bäras, ammas eller tröstas lämnar lite tid över för återhämtning för föräldrarna. Eftersom de ofta sover dåligt också, hinner du inte ta igen dig ens på natten, vilket kan vara frustrerande.

4. De äter ofta. Hnb kan vilja bli ammade eller flaskmatade oftare än andra barn. Det kan också ligga i förälderns intresse att mata oftare, eftersom det kan vara det bästa sättet att lugna barnet.

5. De är krävande. High need babies säger inte långmält till att de vill bli burna eller matade – de säger till på skarpen, högljutt! Och får hen inte som hen vill på en gång så visar hen snabbt sitt missnöje.

6. De vaknar ofta. Hnb kräver mycket av allt, men inte när det kommer till sömn. De sover ofta i korta stötar och kan också ha svårt att somna.

7. De är missnöjda. Det kan kännas som att du provat allt men att barnet fortfarande är gnälligt, missnöjt och olyckligt. Det är bara deras personlighet och inte ett tecken på att du misslyckats som mamma.

8. De är oförutsägbara. Du gungar, går, bär i sele, sjunger sånger, har hen på ryggen, på sidan, på magen, använder napp, skippar napp, låter hen vara vaken länge, nattar precis efter middag… En sak som fungerar ena dagen, fungerar inte den andra och barnets beteende ändras hela tiden, vilket kan vara frustrerande. Hnb har också rejäla humörsvängningar, för när de är glada så är de otroligt charmiga och tillmötesgående.

9. De är superkänsliga. Hnb är extremt känsliga för sin omgivning och förändringar i den. De föredrar att vara hemma eller i en lugn och bekant miljö. De blir lätt uppskrämda och är väldigt känsliga för smärta.

10. De vill inte bli nedlagda. High need babies kräver mycket hud mot hud, antingen i famnen, vid bröstet eller i sängen. De kräver också konstant rörelse. De kan motsätta sig att sova ensamma eller att bli satta i en barnvagn eller babysitter, men tenderar att uppföra sig väl när de är burna i bärsele eller sjal.

11. De kan inte lugna sig själva. Glöm det där med att låta barnet somna själv med hjälp av napp, lugnande musik eller spelande sängmobil. Hnb behöver hjälp att somna och föredrar mänsklig kontakt framför prylar. När barnet senare lärt sig slappna av, med hjälp av en vuxen, kommer det att gå lättare.

12. De är känsliga för separationer. De flesta high need babies föredrar sina föräldrars sällskap och det kan vara svårt att lämna dem med barnvakter eller till och med låta någon annan hålla dem.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin

    Precis som min pojke, är 3 år nu och fortfarande extra allt, kan bli fruktansvärt arg fortfarande och gillat inte när det är mycket folk, framförallt inte mycket barn. Han sover dock jättebra nu och har gjort sen han va ca 1år! Bara kämpa på, finns väl inte så mycket annat att säga tyvärr, vet att allas tips inte funkar och det är ”bara” att göra si eller så. Då det är mitt första barn tog jag det väldigt hårt och undrade hela tiden vad de va för fel på mig och min unge, alla andra gick ju barnvagnspromenader och fikade i timmar med nöjda barn, skulle jag fika fick jag stå upp och hålla i honom alternativt gå runt, man kan skratta åt det nu i efterhand, haha!

stats