Hanna Loffart

Tre ska bli noll – hjälp till att sprida

I fredags så blev en förskollärare på Påfågelns förskola här i Katrineholm polisanmäld för att ha ofredat ett barn. Vad det rör sig om för ofredande ska jag dock låta vara osagt, för det har inte stått i den information som vi vårdnadshavare fått ut och ingen är ju dömd för något. Men det slog mig då att jag börjat skriva på detta inlägg tidigare, men aldrig publicerade det. Det känns mer aktuellt än någonsin just nu.

När jag skrev det HÄR inlägget så fick jag sån oerhört fin respons från er, det tackar jag för. Därför vil jag nu, återigen, ta upp ett viktigt ämne. Sexuellt ofredande och övergrepp mot barn.

Har ni hört talas om den ideella föreningen Treskablinoll? De jobbar med att bekämpa sexuella övergrepp på barn. Genom utbildningar i integritet och brottsförebyggande insatser bryter Treskablinoll tystnaden kring sexualförbrytare och ger barnen tillbaka sin rätt till en trygg barndom. På deras hemsida kan man läsa om vilka förskolor och idrottsföreningar i ens kommun som signat upp sig för detta projekt. INGEN i vår kommun finns med! Det är så enkelt och det finns så bra, gratis material att ta del av där. Genom Förskolebrevet.se har jag mailat rektorn för vår förskola för 1,5 månad sen bett henne se över det här. Jag trodde verkligen på bra gehör, men har inte ens fått svar från henne ännu.  Nu ber jag dig som har barn i förskola att maila ut det brevet till din rektor, en färdig mall finns på hemsidan, det är bara att fylla i namn och mailadress. Snälla, nu gör vi det här! För alla barns skull!

Statistik visar på att tre barn i varje klass är utsatta för sexuella övergrepp. Därav namnet tre ska bil noll. Men enligt nya undersökningar kan det röra sig om så många som 1 av fem barn, alltså sex barn i varje klass. Statistiken är baserat på anmälda övergrepp. Förstå då mörkertalet, det man inte talar om för att ”det inte ser bra ut.” Jag kommer aldrig förstå dessa vuxna som blundar för detta!

Tillsammans kan vi göra skillnad, öppna upp ögonen och se oss omkring. Jag uppfostrar mina pojkar och min flicka till att prata om saker, bra som jobbiga. Jag visar att jag alltid finns där. Jag låter dom veta att de kan berätta om tråkigheter för mig, för tråkiga saker kan göra ont i magen om de inte får pratas om. Och är det något jag och barnen kommit fram till under året som varit, så är det att de kan prata med mig om saker. Att jag alltid tror på dom. Det känns tryggt både för dom och för mig. Jag säger att de alltid har rätt att säga nej och jag tar alltid deras oro på allvar. Aldrig ska någon få skada mina barn.

[youtube]https://youtu.be/2dmvCHPOYTM[/youtube]

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Zannah

  Åh fy ja! Knyter sig verkligen i magen oavsett vad för ofredande.
  Inga barn ska bli utsatta. Jag blev själv sexuellt utnytjad som 6åring. Det är 24år sedan och det plågar mig än idag. ?
  Ska absolut skicka iväg det där mejlat, tack för att du tog upp detta!

 2. Emelie

  Enda sedan vi blev föräldrar med barn på förskolan så har jag tagit upp det, hur de arbetar med barns integritet och stopp min kropp osv. Har hela tiden hänvisat till tre ska bli noll, förskolebrevet och länkar på brottsoffermyndighetens hemsida. När jag tagit upp detta har de sett positivt på det och sagt ”att det här måste vi verkligen titta på” men respons och återkoppling på vad de gjort eller hur de tänker kring detta har jag inte fått än, har frågat om detta ett par gånger under dessa 2,5 år som Evelina gått på förskolan. Jag kommer fortsätta vara en jobbig förälder som tar upp det här för jag tycker det här är ett viktigt ämne. Förskolan verkar dock prioritera hållbar utveckling, källsortering och pant för tredje terminen i rad.

 3. Marina

  De har gått ut med uppgifter om att förskolläraren inte längre är misstänkt för ofredande och att polisanmälan dragits tillbaka. 🙂

 4. E

  Super viktigt ämne!! Men nu vet vu ju inte vilken typ av ofredande det rör sig om och heller är inte förskolläraren dömd…

  1. Hanna Loffart

   Nej precis, och det har jag ju varit tydlig med att skriva också så det inte blir nåt missförstånd. 🙂

stats